marți, 17 martie 2009

Tocanita de ciuperci

700 g ciuperci proaspete
1/2 ceapa rosie
1-2 linguri smantana
2 linguri pline cu faina alba
2 linguri vin alb
patrunjel
sare
ulei

Ciupercile se curata, se spala si se taie felii mai groase. Se oparesc 2 minute in apa cu sare. Apoi se scot intr-o strecuratoare. Separat, curatam jumatate de ceapa rosie, o taiem fasii subtiri si o calim pe foc mic in 4-5 linguri ulei, pana devine sticloasa. Adaugam ciupercile oparite, invartim de cateva ori, apoi adaugam apa pana la nivelul ciupercilor. Punem sare si lasam sa dea in clocot, totul pe foc mic.
Cand sunt fierte ciupercile, tragem vasul deoparte si preparam ingrosala din faina astfel: intr-o claticioara punem faina si o calim putin pe foc mic pana devine sfaramicioasa, insa cu atentie ca sa nu se arda! Adaugam putina apa rece peste faina calita, amestecand sa nu se faca cocoloase.
Se adauga ingroasala peste ciuperci (eventual cu ajutorul unei strecuratori daca s-au format cocoloase), amestecand continuu in tocanita. Mai dam pe foc mic sa dea un clocot. Cand e gata, se trage deoparte si se adauga 1-2 linguri smantana si patrunjel tocat marunt.
Se poate servi ca si garnitura langa snitel, gratar sau cu mamaliguta.

2 comentarii: