miercuri, 6 ianuarie 2010

Tort cu fructe

Este tortul meu preferat pentru ca este foarte usor si aromat. Este un tort cu 2 blaturi fine, o crema de vanilie cu gelatina si...multe multe fructe!

Ingrediente pt. 2 blaturi pt. o forma de tort de diametru 28 cm:
- 8 oua
- 6 linguri faina
- 5 linguri de zahar
- 1 praf de copt

Albusurile se bat spuma tare, se adauga pe rand cate un glabenus si cate o lingura de zahar, se omogenizeaza, apoi treptat se adauga faina si praful de copt. Se amesteca usor pt. omogenizare. Cantitatea se separa in 2 si se coace fiecare blat in tava acoperita cu hartie de copt, cca 15 min, la foc mediu, in cuptor incins.

Curatam apoi fructele: cca 2-3 kiwi, 2 portcocale, 1 compot ananas, 1 banana mare. Se taie felii si pregatim tava in care au fost coapte blaturile pt. tort astfel: se pune celofan sau folie astfel incat sa fie imbracata toata forma si pe fundul tavii se aseaza un rand de fructe, formand un model. Va urma apoi 1/2 din crema, un blat usor insiropat cu sucul din compotul de ananas, apoi iar un rand de fructe, crema si celalalt blat de tort usor insiropat.

Crema:
- 30 g gelatina
- 6 oua
- 500 ml frisca lichida
- 500 ml lapte
- 2 vanilii
- 100 g zahar

Se pregateste un vas cu apa pt. bain-marie. Gelatina se pune la dizolvat in 300 ml apa rece si se lasa cca 10 min. Galbenusuile se freaca cu zaharul si se pune pe bain-marie pana rezulta o crema groasa. Se lasa putin la racit. Intre timp se dizolva tot pe bain-marie gelatina pana nu mai apar bucatele micute, ci doar un lichid incolor. Cand e dizolvata, se amesteca usor cu crema galbena, cu frisca lichida si cu albusurile batute spuma.
Se incepe montajul tortului, lucrandu-se rapid pentru ca crema se intareste repede.

Cand este terminat, se da la frigider cateva ore. Inainte de servire, se rastoarna tortul, astfel incat primele fructe puse pe celofan vor fi cele de deasupra tortului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu