luni, 18 mai 2009

Choux cu crema de vanilie si frisca

Reteta este deosebit de simpla si choux-urile au iesit incredibil de frumoase!

Aluatul pripit:
250 ml apa
5 linguri ulei (100 ml)
150 g faina
4 oua
sare

Se pune la fiert apa cu uleiul si un varf de sare. Cand da in clocot, se trage de pe foc si se adauga dintr-o data toata faina, apoi se mai pune putin pe foc mic pana tot aluatul se desprinde de pe vas. Cand e gata, lasam sa se raceasca bine. Cand aluatul e semicaldut, se adauga ouale intregi unul cate unul, mixand bine dupa fiecare ou pentru incorporare. Cu ajutorul unui sprit se incepe formarea choux-uri in tava pregatita cu hartie de copt astfel: se incepe din mijloc si se pun in forma de spirala strat langa strat, cca 5 randuri pe orizontala si 3 pe verticala, asa incat sa nu ramana locuri libere intre straturi. Se dau la cuptorul incins in prealabil cca 20-25 min, iar primele 15 min sa nu se deschida cuptorul pentru ca se lasa formele.
Cand sunt gata rumenite, se scot pe un platou, iar dupa ce sunt racite, se taie la mijloc si se scobesc de aluatul dinauntru. Din aceasta cantitate au iesit 15 bucati.
Crema:
500 ml lapte
3 oua
50 g amidon
60 g zahar
1 praf de vanilie
100 ml frisca

Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, se adauga amidonul si 100 ml lapte. Restul laptelui se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se trage de pe foc si se adauga compozitie cu oua si se da la foc mic, mestecand continuu. Cand crema devine groasa, se trage de pe foc si se lasa la racit. Batem frisca, apoi o dam la rece.

Se umplu gogoselele cu crema de vanilie, iar capacelul cu frisca. Se dau cateva ore la rece. Inainte de servire se pudreaza cu zahar.






2 comentarii: